home


auteurfotovijf

 

 

 

Ineke Berentschot (1952)

Sterreschansweg 27, 6522GH Nijmegen

0243237907

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.





werkervaring

1974-1976
maatschappelijk werkster bij de IJssel-Vechtdelta te Kampen: begeleiden van cliënten, houden van spreekuur.
1976-1978
groepsleidster bij – nieuwe, uit Canada overgewaaide - stichting Browndale, Uden: wonen en werken met uit huis geplaatste kinderen;
1978-1980
consulente ‘normalisation’ bij stichting Browndale, Uden: coachen van stafleden, begeleiden van ouders/pleegouders.
1980-1981 (tussen twee banen in: fietsen van Miami naar Los Angeles)
1981-1989
m
ede vennoot van biologische bakkerij ‘De Kuch’ te Uden
1989-1994
deeltijdstudente aan schrijversvakschool ’t Colofon, Amsterdam
intussen werkzaam:
bakken in houtoven bakkerij Soggus te Berlicum,
plukken van champignons, oogsten van witlof, Mariaheide
begeleiden van zwakzinnige jongeren in bakkerij ‘De Dijkhof’ te Driebergen
inpakwerk en machines bedienen bij Molco, diepvries bladerdeegproducten
1994-mei 2013
postbode bij PostNl Nijmegen:
september 2013 - pensionering
deeltijdbaan bij MultiCopy: post verzorgen voor postbushouders aldaar

opleidingen

1964-1969 HBS-b te Aalten (diploma)
1970-1974 Sociale Academie ‘De Nijenburgh’ Baarn (diploma)
1979-1980 Master Degree Education, Antioch University, Yellow Springs, Ohio, USA (diploma)
1989 Vakbekwaamheidsproef Desembrood bakken (diploma)
1989-1994 Schrijversvakschool ‘t Colofon’ Amsterdam (getuigschrift)

cursussen

1970 Machineschrijven (tienvingersysteem)
1992 WP tekstverwerking
2001 Basis MS Word 97
2009 DreamWeaver

vreemde talen

Engels en Duits beheers ik, zowel mondeling als schriftelijk.
Frans kan ik beter schrijven en vertalen dan spreken.
In 1982 heb ik een cursus Spaans gedaan.

overige informatie

schrijven
In 1984 ben ik een tijdschrift voor desembakkers begonnen: de Desemkoerier.
Vanaf 1986 maakte ik artikelen voor het vakblad ‘Bakkerswereld’.
Het boek ‘Le Gôut du Pain’ van professor Calvel heb ik vertaald voor de Nederlandse collega’s.
Verder bezocht ik Franse bakkerijen, deed hiervan verslag in Bakkerswereld.
Ik verzorgde de baktechnische vertaling van een Engels broodboek.
Tussen 2001 en 2004 heb ik vier kookboeken geschreven voor Gottmer Uitgevers Groep.
In 1999 ben ik genomineerd voor de Nijmeegse literatuurprijs met het verhaal ‘Mooi rood.’
In 2005 was ik beste Gelderse debutant met de gedichtencyclus ‘Als er al thuis is.’
In 2010 heb ik www.berentschottekst.nl gemaakt.
In 2013 verscheen Nachtbrood, basisboek over het maken van goed brood.
In 2017 verscheen mijn eerste roman Waterstof.
21 feburari 2018 is mijn bundel Achterhoekse gedichten Aodem verschenen.


brood
Mijn dagelijkse brood bak ik zelf. Dit leer ik in broodbak lessen aan anderen; sinds 2008 ook digitaal in www.wiebaktmee.nl

Happy Walking in the Grain
Sinds 2013 verzorg ik samen met Louis Dolmans elke woensdagavond in de zomer een rondleiding langs de oude granen van Doornik Natuurakkers

tai chi
Sinds 1994 heb ik les van meester Ma Jiang Bao. Sinds hij overleden is, verzorgt zijn oudste leerling Bart Saris de lessen. Behalve de lange vorm beheers ik de zwaardvorm en de lansvorm. In 2017 ben ik gestopt met tai chi om me te gaan bekwamen in 

zangles
Ja, ik wil weer fijn voluit zingen, zoals vroeger in de kerk. Dus ik ben zanglessen begonnen bij Grada Gootjes. Leuk, ik zet mijn Achterhoekse gedichten 'op muziek'; ik zing op de fiets, tijdens de afwas.